Cappuccino krok po kroku

2008.09.19 | Cappuccino, Krok po kroku, Presso | Maciej
baner cappuccino krok po kroku

Producent reklamuje Presso jako urządzenie do robienia cappuccino i trzeba przyznać, że coś w tym jest, bo zawsze wychodzi świetnie! Przygotowanie cappuccino jest proste, proces przebiega tak samo jak przy espresso z tym, że kawę wyciska się do ubitego wcześniej spieniaczem mleka.

Z zestawu Presso potrzebujesz: Presso, filtr, naszą miarkę/ubijak, spieniacz do mleka a dodatkowo oczywiście zmieloną kawę, podgrzane mleko, świeżo zagotowaną wodę i filiżanki.

wskazówki

  • łatwiej spienia się mleko tłuste (powyżej 3%)
  • cukier wsyp do mleka zanim zaczniesz je ubijać
  • przy spienianiu nie wyciągaj tłoka na maksymalną wysokość, płytsze ruchy lepiej się sprawdzają

Przygotuj mleko do spieniania

Nalej ciepłego mleka mniej więcej do połowy filiżanki (po poprawnym spienieniu powinno mniej więcej podwoić swoją objętość). Mleko powinno być dość ciepłe, ale nie gorące (ok. 60 stopni, da się jeszcze do niego włożyć palec, ale już parzy ;), gdyż takie łatwiej się będzie spieniać (jeśli lubisz gorące cappuccino możesz oczywiście użyć gorącego mleka, ja osobiście wolę pić cappuccino od razu po przygotowaniu). Łatwiej się spienia mleko tłuste (my używamy zawsze mleka 3,2%). Mleko warto posłodzić przed rozpoczęciem spieniania, cukier lepiej i bardziej równomiernie się rozpuści i nie będziesz musiał(a) dosypywać cukru do gotowego cappuccino (co zepsuje jego wygląd). Ilość cukru to oczywiście sprawa indywidualna, jak dla mnie, jedna czubata łyżeczka na filiżankę cappuccino to idealna ilość. Z mlekiem zimnym spienianie nam nie wychodzi, ale może jest na to jakiś sposób? (jakby co, prosimy o komentarz). Wybór mleka to poważne zadanie, dlatego poświęciliśmy mu cały wpis, zobacz: Jakie mleko najlepiej nadaje się do cappuccino?

Włóż spieniacz do filiżanki

Złap spieniacz tak jak jest to pokazane na zdjęciu i włóż go do filiżanki z ciepłym mlekiem. Przy spienianiu jedna ręka powinna przytrzymywać spieniacz, a druga operować jego tłokiem.

Spień mleko

Samo spienianie (w zależności od tego jak szybko będziesz poruszać tłokiem) powinno trwać kilkadziesiąt sekund i możesz je zakończyć, gdy piana stanie się gęsta i będzie wypełniać praktycznie całą filiżankę (pamiętaj, że musi zostać trochę miejsca na kawę!). Przy spienianiu ja osobiście preferuję płytkie, krótkie ruchy, bez wyciągania tłoka na maksymalną wysokość (przy wyciąganiu tłoka maksymalnie jest ryzyko, że górą zacznie się wydostawać mleko). Ważne jest, żeby przez cały czas przytrzymywać spieniacz w filiżance.

Wyciągnij spieniacz

Podnieś spieniacz nad filiżankę i odczekaj chwilę, aż resztki piany z niego spłyną, a następnie możesz go od razu umyć (najlepiej przy myciu wykonywać takie same ruchy jak przy spienianiu, znacznie to przyspieszy mycie).

Zamontuj filtr z kawą w urządzeniu i nalej wody do górnej części

Ten krok niczym się nie różni od standardowego sposobu przygotowywania espresso w naszym urządzeniu. Całość dokładnie opisywałem już na naszym blogu. Jedyna różnica jest taka, że zamiast pustej filiżanki podstawiasz filiżankę ze spienionym mlekiem. W skrócie: 1) nasyp kawy do filtra, 2) ubij ją, 3) zamontuj filtr w Presso, 4) podstaw filiżankę pod wylot filtra i przy opuszczonych rączkach wlej świeżo zagotowaną wodę do górnej części urządzenia.

Wyciśnij kawę do filiżanki z mlekiem

Wyciśnij kawę do filiżanki z mlekiem. Sposób wyciskania jest dokładnie omówiony we wpisie o przygotowywaniu espresso. (w skrócie: podnieś ramiona maksymalnie do góry, jednostajnym, wolnym, zdecydowanym ruchem opuść je, przytrzymaj na dole, cały proces powinien trwać ok. 20 sek.)

Zamieszej i wypij ;)

Efekt końcowy powinien wyglądać mniej więcej jak na dużym zdjęciu. Jeśli w pierwszym kroku nie dodałeś cukru to musisz to zrobić teraz (no chyba, że pijesz cappuccino bez cukru) i tym samym zepsujesz sobie ładną piankę i warstwy kawy ;) To czy warstwy będą ładnie od siebie oddzielone zależeć będzie od tego, jak szybko będziesz wyciskał kawę i gdzie kierował strumień kawy (jeśli uda Ci się wycisnąć kawę po ściankach filiżanki szanse na ładne warstwy będą większe, chociaż przed wypiciem i tak warto kawę zamieszać, bo smak się rozłoży nierównomiernie).

Zrobiłeś cappuccino w Presso? podziel się wrażeniami w komentarzu.


 
 
 

7 Komentarzy do “Cappuccino krok po kroku”

  1. Blog Presso Polska » Testujemy: Jakie mleko najlepiej nadaje się do cappuccino?
    23. September 2008 at 00:49 [...] o mleku wiesz już wszystko to możesz zabrać się za przygotowywanie cappuccino.   « Cappuccino krok po kroku   [...]
  2. Adam
    26. September 2008 at 11:50 Cappucino wychodzi bardzo, bardzo dobre…
  3. wiolka
    5. November 2008 at 20:51 cappuccino jest super. Polecam wszystkim!
  4. kuba
    8. October 2009 at 16:06 Jest pewna alternatywa dla oryginalnego spieniacza, można wykorzystać tłokowy zaparzacz do kawy, ja posiadam najprostszy model znanej zapewne firmy Bod…m(u) :D spienianie trwa krócej, a afekty… to trzeba zobaczyć na własne oczy… konsystencja jogurtu i przy odrobinie wprawy brak bąbli powietrza. Tajemnica tkwi w bardzo drobnej siateczce która stanowi część tłoka w tego typu zaparzaczach. Pozdrawiam Pressomaniaków
  5. Bożena
    28. September 2010 at 09:14 Właśnie piję moje pierwsze cappuccino.Jest super.”Nobel” za wynalazek.
  6. Kamil
    14. November 2010 at 21:11 Narobiłeś mi smaka tym artykułem. Gdzie można kupić Presso ? Szukałem na allegro i ceneo, ale nie znalazłem.
  7. admin
    3. December 2010 at 17:13 Mamy dystrybutora na allegro: http://allegro.pl/presso-cos-wiecej-niz-ekspres-do-kawy-i1350742221.html

Komentarze