Testujemy: Jakie mleko najlepiej nadaje się do cappuccino?

2008.09.23 | Cappuccino, Presso, Testujemy | Maciej
baner testujemy mleko

Chude czy tłuste? Zimne czy ciepłe? Jakie mleko najlepiej nadaje się do cappuccino czy latte? W poszukiwaniu odpowiedzi na te pytania na stole znalazło się sześć kartonów mleka. Dwaj różni producenci, zawartość tłuszczu od 0% do 3,2% i każde mleko testowane w trzech różnych temperaturach oto warunki pierwszego na naszym blogu testu.

W przypadku ekspresów ciśnieniowych z dyszą do spieniania najczęściej powtarzana jest opinia, że mleko powinno być zimne i tłuste. Sposób na spienianie jest sprawdzony i działa niezawodnie (para napowietrza mleko, jednocześnie je podgrzewając). Sprawa komplikuje się w przypadku spieniaczy mechanicznych (ręcznych lub elektrycznych) tam opinii jest tak wiele jak wygłaszających je osób. Jak to w końcu jest? Nasz spieniacz z zestawu Presso należy do kategorii spieniaczy ręcznych i przy jego pomocy spróbuję się zmierzyć z “mlecznymi mitami” ;)

Bohaterowie testu

Ogólnodostępne mleka “w kartoniku”, takie które akurat były dostępne w sklepie w trakcie mojej wizyty.

testowane mleka

Mleka biorące udział w teście

  1. Mlekovita Mleko Plus 3,2%
  2. Mlekovita Mleko Plus 2%
  3. Mlekpol - Łaciate 3,2%
  4. Mlekpol - Łaciate 0%
  5. Mlekpol - Łaciate 0,5%
  6. Mlekpol - Łaciate 2%

Założenia

Testowane jest mleko w kartoniku. Do spieniania używam spieniacza z zestawu Presso. Problem z wyborem mleka do testów (żeby nie było posądzeń o faworyzowanie konkretnych producentów ;) został rozwiązany w ten sposób, że do testów kupiłem wszystkie rodzaje mleka w kartoniku dostępne w lokalnym markecie.

akcesoria mlecznego testera

Akcesoria mlecznego testera ;)

  1. termometr kuchenny
  2. filiżanka do cappuccino
  3. spieniacz z zestawu Presso

Procedura testowa

Taką samą ilość mleka wlewałem do filiżanki i próbowałem spieniać w trzech różnych temperaturach (pokojowej, 50°C i 80°C). Po każdej próbie spieniania w danej temperaturze mleko było wymieniane. Filiżanki i spieniacz były myte po każdej próbie. Temperatura była mierzona za pomocą termometru, a pomiary przeprowadzane przy zawsze takich samych jego wskazaniach. Każda porcja mleka była spieniana przez 45sek. Ocena wyników “na oko”.

procedura testowa

Procedura testowa

  1. Podgrzanie mleka do właściwej temperatury
  2. Przygotowanie i odpowiednie ustawienie spieniacza
  3. Próba spieniania (45 sek. w każdym przypadku)
  4. Analiza efektów

Uzyskane efekty, hmm.. bardzo różne. Potwierdzają się opinie, że mleko im bardziej tłuste tym lepsze, chociaż.. mamy niespodziankę..

akcesoria mlecznego testera

Od totalnej klapy, do całkiem ciekawego efektu

Po lewej próba spieniania mleka 3,2% w temperaturze pokojowej, po prawej to samo mleko w temperaturze 80°C. Różnica ewidentna (pianka w pierwszym przypadku nie wytrzymała nawet 30sek. od zrobienia zdjęcia).

Podsumowanie testu spieniania

Poniższa tabelka prezentuje wyniki testu spieniania dla poszczególnych rodzajów mleka w wybranych temperaturach.

podsumowanie testu

Łaciate 0%

Czarny koń testu. Mleko spieniało się bez problemu w każdych warunkach, w wyższych temperaturach spienionego mleka było tak dużo, że prawie wylewało się z filiżanki. Piana ładna, gęsta i sztywna, nie zmieniająca mocno konsystencji w miarę upływu czasu.

Łaciate 0,5%

Dużo nie brakowało (trochę więcej piany) i w przypadku testu w temperaturze 50°C i 80°C były by zielone gwiazdki. Spienione mleko w wyższych temperaturach dość dobrze się prezentowało, ale jego objętość pozostawiała wiele do życzenia (piany mniej o ok. 2-3cm niż w przypadku mleka 0%).

Łaciate 2%

Totalna porażka w temperaturze pokojowej. Ale już od 50°C ładny wygląd spienionego mleka i sztywna, objętościowo poprawna piana.

Mlekovita 2%

Wrażenia podobne jak w przypadku mleka Łaciatego 2%. Objętościowo wydawało się minimalnie więcej niż w przypadku łaciatego. Ogólnie po spienieniu jest go mniej niż w przypadku mleka 3,2%, ale na cappuccino w sam raz.

Łaciate 3,2% i Mlekovita 3,2%

Ładna, gęsta i sztywna piana, nie zmieniająca się mocno nawet po upływie kilku minut. Duża objętość i smaczne cappuccino. Zwycięzcy ex equo.

Zwycięzcy

Tłuste mleko = lepsze mleko do cappuccino, to główny wniosek z przeprowadzonego testu. W moim odczuciu zwycięzcą są mleka 3,2% (różnic między mlekiem od różnych producentów nie widać, dlatego na podium stają razem). Gęsta konsystencja, duża objętość spienionego mleka, ładny wygląd nawet po kilku minutach i smak to cechy, które zadecydowały o zwycięstwie.

Dlaczego mleko 0% nie jest zwycięzcą testu?

Patrząc w tabelkę wyników spieniania można by wysnuć wniosek, że mleko 0% wygrywa, ze względu na fakt, że udaje się uzyskać dobrą pianę w każdej temperaturze. Należy jednak pamiętać, że oprócz łatwości spieniania przy ocenie końcowej brałem pod uwagę smak i praktyczność danego rozwiązania.

akcesoria mlecznego testera

Czy czarny koń testu pobije faworyta?

Po prawej cappuccino przygotowane z mleka 0%, po lewej cappuccino z mleka 3,2%. Oba cappuccino przygotowane z tej samej porcji kawy (przy pomocy przystawki na dwa pojedyncze espresso) w tych samych warunkach (mleko w takiej samej temperaturze).

W bezpośrednim starciu w smaku zwycięża cappuccino z mleka 3,2%, którego smak jest bardziej “głęboki” i wyrazisty. Różnica jest dość wyraźna, ale muszę przyznać, że smak cappuccino z mleka 0% jest do zaakceptowania (jest nadal o niebo lepsze niż gotowe produkty z paczki).

Trzeba się tu zastanowić nad praktycznością rozwiązania z mlekiem 0%. Nie jest ono tak dobre jak mleko 3,2%, ale ma tą przewagę nad pozostałymi, że spienia się w temperaturze pokojowej. Przy robieniu cappuccino przy pomocy Presso (czy przy użyciu spieniaczy mechanicznych) mleko nie jest podgrzewane przez proces spienienia. Oznacza to, że w przypadku mleka 0% owszem otrzymamy cappuccino z ładnie spienionym mlekiem w temperaturze pokojowej, ale nawet po dodaniu kawy będzie ono co najwyżej letnie (no chyba, że ktoś takie lubi).. Dlatego wybór pada na mleko 3,2%, które wymaga wyższej temperatury, ale uzyskany efekt smakowy jest świetny.

Wnioski

  • Mleka w kartonie podgrzane do temp. min. 50°C i zawartości tłuszczu 2 i więcej procent dobrze nadają się do spieniania w spieniaczu Presso. Wydaje mi się, że w innych urządzeniach o podobnej zasadzie działania (które nie podgrzewają mleka, tylko je napowietrzają), wyniki powinny być podobne (może jest ktoś chętny to potwierdzić lub zaprzeczyć, eksperymentując na swoim ręcznym spieniaczu?)
  • Jeśli lubisz pić cappuccino od razu po przygotowaniu to wystarczy, że mleko podgrzejesz do min. 50°C (ciepłe, ale nie parzące). Temperatura wyższa od 50°C nie wpływa znacząco na właściwości spieniania mleka, podgrzewaj mleko bardziej tylko jeśli lubisz pić mocno ciepłe lub gorące cappuccino.
  • Możesz poeksperymentować z mlekiem 0% jeśli nie odstrasza Ciebie jego smak. Ubija się idealnie w każdej temperaturze (możliwe jest nawet przygotowanie spienionego mleka w temperaturze pokojowej).
  • Mleko 3,2% dobrze zaczyna się spieniać od 40°C ale uzyskana piana szybko traci swoje właściwości, dopiero od ok. 50° uzyskana piana jest stabilna przez dłuższy czas.
  • Ciepłe i tłuste mleko + ok. 25sek. spieniania odpowiednią techniką i poprawna piana gotowa.
  • Marka mleka nie ma znaczenia (przy założeniu, że producenci są uczciwi i mleko 3,2% jest rzeczywiście takim mlekiem, w teście nie było widać praktycznie żadnych różnic między mlekiem Łaciatym a mlekiem z Mlekovity).

Skoro o mleku wiesz już wszystko to możesz zabrać się za przygotowywanie cappucino.


 
 
 

13 Komentarzy do “Testujemy: Jakie mleko najlepiej nadaje się do cappuccino?”

  1. Blog Presso Polska » Cappuccino krok po kroku
    23. September 2008 at 00:46 [...] Wybór mleka to poważne zadanie, dlatego poświęciliśmy mu cały wpis, zobacz: Jakie mleko najlepiej nadaje się do cappuccino? [...]
  2. Adam
    24. September 2008 at 18:57 No to teraz Macieju przesadziłeś…
  3. Adam
    10. October 2008 at 12:09 Mleko musi mieć 3% zawartości tłuszczu. Wtedy ubita piana jest najlepsza…
  4. Dorcia
    3. November 2008 at 20:15 no no :) jakich ciekawych rzeczy się można dowiedzieć. smaka mi Maćku na dobre cappuccino narobiłeś :) pozdrawiam
  5. Maciej
    3. November 2008 at 22:01 To teraz łap Dorciu za Presso i do dzieła ;)
  6. Dorcia
    10. November 2008 at 18:47 no nie posiadam takiej machiny;) dlatego chodzę na dobre cappuccino do kawiarni :)
  7. marcin
    16. December 2008 at 00:15 Bardzo profesjonalnie wytłumaczone brawa dla autora >Z twojego testu dowiedziałem się wszystkiego o co mi chodziło
  8. attrament
    24. June 2009 at 14:41 Najlepiej spienia się mleko o jak najwyższym procencie białka a nie tłuszczu! Największy procent białka jaki spotkałam na rynku to 3,2%.
  9. Mateusz
    24. May 2011 at 07:03 Dzieki. właśnie takie informacje były mi potrzebne. IDEALNE
  10. miki
    4. July 2012 at 20:43 Dlaczego nie ma Lidlowego Pilosa?Ten 3,2 proent w kartoniku to jedno z lepszych na rynku imho..
  11. Andrzej
    23. December 2012 at 16:37 Szkoda, że nie testowałeś mleka zagęszczonego 4%. Smakowo to mi najbardziej odpowiada (nie każde - ja używam produkowanego w Gostyniu)
  12. admin
    19. February 2013 at 10:35 Od jakiegoś czasu dostępne jest w Makro “Mleko dla Baristów” RIOBA Spółdzielni Rotr z Rypina. Mleko to zawiera 3,2% ale ma nieco wzbogaconą zawartość białka do 3,8%. Możemy potwierdzić, iż znakomicie spienia mleko w spieniaczu zarówno Presso jak i w nowym modelu który jest dołączony do ekspresu ROK.
  13. Ekspres do kawy
    5. June 2014 at 21:35 Są specjalne mleka “dla baristów”, ale z mojego doświadczenia - musi byc po prostu zimne 3,2% z lodówki:)

Komentarze