Z wizytą w Kołobrzegu

2008.10.31 | Presso, W odwiedzinach u.. | Maciej
z wizytą w Kołobrzegu

W tym tygodniu ekipę Presso Polska spotkała bardzo miła niespodzianka. Dostaliśmy zaproszenie na kawę od pana Andrzeja, przedstawiciela firmy Arcaffe, którego poznaliśmy na kawowym forum Caffe Prego (dla tych co znają forum pan Andrzej to Antonio). Takiej okazji nie mogliśmy przepuścić i całą grupą wybraliśmy się do Kołobrzegu. Oto fotorelacja z naszej wizyty.

Pierwsze mielenie

Po krótkim przywitaniu Pan Andrzej (na zdjęciu) od razu przystąpił do przygotowywania pierwszej kawy. Odpowiednie mielenie i przechodzimy do kolejnego kroku.

Machina

W zasadzie zanim przejdziemy dalej warto zatrzymać się przy maszynie, która grała główne skrzypce podczas naszej wizyty. Duży, dwugrupowy, majestatyczny ekspres La Marzocco to machina, którą mieliśmy okazję oglądać i próbować z niej kawę.

Co by tu wcisnąć?

Maszyna, w której Pan Andrzej przygotowywał kawę była na tyle duża, że nie mieściła mi się w kadrze, dlatego na zdjęciach mogłem przedstawić tylko jej zbliżenia z różnych kątów.

Tak powstaje prawdziwe espresso

Wracamy do kawy, już pierwsze espresso, którymi zostaliśmy poczęstowani pokazały, że wieczór będzie obfity w doznania smakowe.

Popatrzmy na to z innego kąta

Espresso

Pierwsza próba smaku

Próbujemy kawę po kawie

Smakowało nam to co Pan Andrzej przygotowywał, bo pustych filiżanek szybko zaczynało przybywać ;)

Mielenie kolejnej porcji

Spienianie mleka

Co z tego powstanie?

Piękny wzorek

I filiżanka z cappuccino z innego kąta

Andrzej rozpoznaje zapachy..

A Krzysztof smakuje

(testowaliśmy i próbowaliśmy wszyscy, ale ja byłem przez cały wieczór fotografem więc tym razem nie ma mnie na zdjęciach)

Czas na naszego stwora

Nasze “ptaszysko” dumnie pręży swoje skrzydła, ale mimo maksymalnego ich rozłożenia nadal nie może chociaż w części przysłonić swojego starszego brata, który jest w tle.

Co Wy mi tu Panowie przywieźliście?

Pierwsze podejście p. Andrzeja do naszej maszyny, widoczne zdziwienie i zainteresowanie ;)

Temperatura to kluczowa sprawa

Profesjonalny termometr połączony bezpośrednio z ekspresem pozwala na dokładne określenie temperatury wody. Mając wodę w odpowiedniej temperaturze i rozgrzany ekspres można przejść do przygotowywania kawy z Presso.

Ostatnie przygotowania

Pierwsza kawa z Presso p. Andrzeja

Ładnie prawda?

Jadąc na to Kołobrzegu obawiałem się trochę, że wyjdzie nam z tego spotkanie promocyjne (jakby nie patrzeć jechaliśmy do dystrybutora kawy i akcesoriów kawowych), ale to co mnie osobiście pozytywnie zaskoczyło, to fakt, że nasze rozmowy dotyczyły tylko kawy ogólnie, a temat promowania i sprzedaży nie pojawił się ani razu (a wręcz trzeba było pana Andrzeja dopytywać o szczegóły jego oferty bo sam tego tematu nie poruszał).

Wizyta była bardzo odkrywcza, Pan Andrzej i jego małżonka są chodzącą kopalnią wiedzy o kawie. Dziwiłem się kiedyś widząc, że Antonio z forum Caffe Prego napisał tak ogromną ilość wpisów (ponad 2500), ale słuchając forumowego Antonio na żywo już wiem skąd ma on tyle energii do pisania o kawie. Pasja to słowo klucz całej tej wizyty. Było super. Dziękujemy za zaproszenie!

Jeśli chciał(a)byś nas zaprosić na kawę, pisz śmiało w komentarzach, z przyjemnością zrobimy fotorelację z Twojej kawiarni, czy firmy.


 
 
 

2 Komentarzy do “Z wizytą w Kołobrzegu”

  1. Krzysztof
    1. July 2009 at 07:32 ;-) Co Ty na te kołobrzeskie klimaty?
  2. Renata
    1. July 2009 at 10:25 Przyznam, że pasja związana z kawą dopiero się rozwija. Ma jednak solidne podstawy, by piąć się w górę.:) W Kołobrzegu mam miejce, do którego chętnie wracam mimo, iż dzieli nas ponad 200km. Pijalnia i sklep Pożegnanie z Afryką. Miejsce magiczne.. Polecam każdemu.:)

Komentarze