Dlaczego kawa świeżo palona jest tak dobra?

2014.03.03 | Porady i wskazówki | admin

Kawa kupiona w hipermarkecie nigdy nie dorównuje smakiem i zapachem tej parzonej w dobrej kawiarni. Zastanawialiście się kiedyś, co jest tego przyczyną? Czy może kawiarnia ma lepszy ekspres od domowego, czy też stosuje się tam inne rodzaje kawy? W czym tkwi tajemnica smaku dobrej kawy?

Odpowiedź mogłaby wydawać się złożona, bo przecież zarówno rodzaj kawy, jak i sposób jej parzenia mają ogromne znaczenie dla walorów smakowych. Dobra kawa, po prostu wymaga poświęcenia dłuższej chwili na przygotowanie. Nie o tym jednak mieliśmy mówić. Wróćmy do kluczowej odpowiedzi na pytanie „dlaczego kawa świeżo palona jest tak dobra?”. W zasadzie, rozwiązanie zagadki znajduje się już w samym pytaniu.

Świeżość - to ona odgrywa tu najistotniejszą rolę. Podobnie, jak w przypadku innych produktów spożywczych, świeże równa się smaczne i pełnowartościowe. Tak samo jest z każdą kawą. Choć niektórych może to zdziwić, kawa starzeje się jak każdy inny produkt. Ziarna palone miesiąc temu nie pachną już tak intensywnie jak te, palone wczoraj czy kilka dni temu.

Przyjmuje się, że świeżo palone ziarna kawy zachowują swoją największą wartość do tygodnia – max. dwóch. Na rynku są dostępne sklepy i palarnie kaw, w których możemy zakupić świeżo palone ziarna. Warto pokusić się o zaopatrywanie się w kawę właśnie tam.

Dobra kawa po prostu musi być świeża. Niedawno wypalone oraz zmielone ziarna zniewalają już samych aromatem, nie wspominając o smaku. Świeżość palenia kawy ma decydujący wpływ na jej smak. Tylko z takich ziaren można wydobyć pełnię smaku i zapachu tak kochanego przez wielu, czarnego napoju.

Pamiętajmy, że kawa świeżo palona powinna odgazować (wydzielanie dwutlenku węgla) kilka do kilkanastu dni, a najlepszy smak osiąga po tygodniu do dwóch od wypalenia.


 
 
 

Komentarze