Stopień palenia kawy

2014.03.21 | Porady i wskazówki | admin

Ziarna kawy są materiałem, którego obróbka wymaga nieco wiedzy na temat ich właściwości. W zależności bowiem od stopnia wypalenia, sposobu zmielenia czy metody parzenia, oddają one charakterystyczny smak. Kluczowe znaczenie ma jednak stopień palenia. Im bardziej wypalone jest ziarno, tym mniejsza jego kwasowość i większa goryczka. Jednocześnie, wraz ze wzrostem intensywności palenia, spada zawartość kofeiny.

Każdy gatunek kawy ma właściwy sobie stopień palenia, który pozwala wydobyć z niej to, co najlepsze. Wyróżnia się trzy podstawowe stopnie palenia ziaren kawy:

• jasny – kolor ziaren od cynamonowego do lekko brązowego; duża kwaskowatość i wysoka zawartość kofeiny; najlepszy dla kaw afrykańskich; uzyskana tuż po zakończeniu pierwszego „cracku” w procesie palenia;

• średni – ziarna średnio brązowe i suche; łagodny smak, lekka kwaskowatość i delikatna goryczka; uzyskana między końcem pierwszego a początkiem drugiego cracku;

• ciemny – kolor ziarna od ciemno brązowego po czarny; ziarno staje się oleiste; niska zawartość kwasu, wyczuwalny i dominujący gorzki smak; uzyskana po drugim cracku.

Istnieje oczywiście bardziej szczegółowy podział intensywności wypalania kawy, ale jest to już wyższa szkoła jazdy, w której, w zasadzie sekundy decydują o uzyskaniu kolejnego stopnia wypalenia.

Warto wiedzieć, że znaczenie dla odpowiedniego stopnia palenia ma nie tylko gatunek kawy, ale również późniejsza metoda jej parzenia (drip, kawiarka czy ekspres ciśnieniowy). W zależności od wybranej metody parzenia, stopień wypalenia kawy powinien być odmienny. I tak, w przypadku:

• dripu (metoda przelewowa), najkorzystniejsze jest parzenie jasno palonej kawy, gdyż ekstrakcja przebiega tu łagodnie, wiec jasno palona kawa pozwoli wyczuć swoją kwasowość;

• kawiarki najlepiej sprawdzi się kawa średnio palona,

• ekspresu ciśnieniowego – ciemno palona.

W zależności od sprzętu, którym parzymy kawę, warto dobrać odpowiednio wypalone ziarna, by cieszyć się stuprocentowo wydobytym smakiem prawdziwej kawy.

W zasadzie, o wyborze stopnia palenia kawy decydują w większości preferencje smakowe. Powyższe rady dotyczą zależności pomiędzy właściwościami ziaren kawy a ich stopniem wypalenia. Trudno określić optymalny stopień, bo każdy z nich ma swoich zwolenników i przeciwników. Najważniejsze, to po prostu znalezienie ulubionego smaku wśród różnych gatunków i stylów palenia kawy.


 
 
 

2 Komentarzy do “Stopień palenia kawy”

  1. Bartosz
    27. March 2014 at 13:26 Jakiś kontakt do was chłopaki?
  2. admin
    22. April 2014 at 20:12 Zapraszamy do skorzystania z formularza kontaktowego: http://www.presso-polska.pl/kontakt.html :)

Komentarze