Speciality coffee - o co chodzi?

2014.06.09 | Kawa | admin

„Czarna do ostatniego ziarenka”, „Twoja chwila luksusu”, „Łyk Afryki na wyciągnięcie ręki” – takie hasła reklamowe budują w konsumentach poczucie jakości danej kawy. Choć wiemy, że marketing oddziałuje na nasze decyzje zakupowe, to nie wiadomo skąd się bierze przekonanie o niemożliwości obiektywnego sprawdzenia jakości kawy. Fakt, czy kawa jest dobra, czy też nie, nie zależy od subiektywnych doznać ani siły działań reklamowych. Jakość kawy mierzy się wieloma wskaźnikami. Speciality coffe to ta najwyżej oceniana w teście jakości kawa.

Stop zgniłym ziarnom, kamykom i patykom

W teście jakości kawy, pod lupę bierze się przede wszystkim zielone ziarno kawowca. Na dobre gatunkowo ziarno wpływ mają:

• czynniki genetyczne rośliny,

• warunki klimatyczne,

• warunki uprawy (gleba, ukształtowanie plantacji, sposób uprawy przez farmera)

• oraz przetwarzanie owoców kawowca.

Ten ostatni etap jest niezwykle ważny. Maszynowa obróbka prowadzi najczęściej do zmieszania w jeden zbiór ziaren dobrych, nieco zgniłych, zepsutych, robaczywych, a także patyczków, kamieni czy innych zanieczyszczeń. Zapewne nikt z nas nie chciałby pić kawy z takimi dodatkami, ale rzeczywistość jest okrutna. Wiele koncernów zakupuje właśnie taki zestaw ziaren kawy i mieli wszystko na „pyszną” kawę codzienną. W przypadku speciality coffee, możemy mieć pewność, że pijemy napar z dobrych ziaren kawy, a nie zmielonych zgnilaków czy patyków. Normy, które spełnia speciality dopuszczają występowanie w 350 g max 5 defektów lżejszej kategorii (np. ułamane ziarno). Podczas, gdy w standardowej, komercyjnej kawie może być ich nawet 12 razy więcej (znacznie cięższego kalibru). Smacznego.

Cupping – ostatni etap przyznania gwiazdki speciality

Cupping to profesjonalne testy smakowe kawy, w których panują ściśle określone reguły. Ocenie poddawane są poszczególne parametry, np.:

• słodycz i czystość smaku,

• kwaskowatość,

• balans,

• posmak,

• body.

To tylko niektóre spośród wielu ocenianych cech. Test ma wyłonić ostatecznie, czy dana kawa zasługuje na miano bardzo dobrej czy też wyjątkowej (speciality). Ziarna, które uzyskały 80/100 punktów są kwalifikowane jako speciality coffee – najwyższa jakość.

To właśnie powyższy proces pozwala wyróżnić na rynku tę jedyną, najwyższą jakościowo kawę. Ani reklama, ani preferencje smakowe, ani też polecenie przez znajomych czy inne subiektywne czynniki nie decydują o wysokiej jakości kawy. Speciality coffee to wyselekcjonowane ziarna kawowca o najlepszych cechach.


 
 
 

Komentarze