Przelewowe zaparzanie kawy

2014.07.28 | Porady i wskazówki | admin

Ekspresy ciśnieniowe to dość kosztowna przyjemność domowego parzenia kawy. Istnieją jednak inne sposoby na uzyskanie znakomitej filiżanki małej czarnej w warunkach domowych. Warto przypomnieć sobie, jak smakuje kawa zaparzona metodą przelewową, wszak nie tylko z pomocą ekspresu można „przelewać wodę na kawę”. Jakie urządzenia mogą w tym pomóc?

Kawiarka Napoletana

Smakosze kawosze wiedzą czym jest tajemnicza dla niektórych napoletana. Urządzenie to przypomina dwa złączone ze sobą dzbanki. Przelewowe zaparzanie odbywa się tu etapami, zgodnie z budową kawiarki: w dolnej części zagotowuje się wodę, w środkowej umieszcza ziarna kawy, a w górnej (po odwróceniu urządzenia) otrzymujemy gotowy, wyborny napar w eleganckim dzbanuszku. Napoletana pozwala uzyskać kawę o unikalnym bukiecie smakowym, a jej prosta i intuicyjna konstrukcja ułatwia użytkowanie.

Sitko – przelewanie prosto do kubka

Przelewowe zaparzenie kawy można wykonać także najprostszą z możliwych metod – za pomocą sitka. Umieszczane bezpośrednio na kubku sitko o kształcie odwróconego stożka sprawia, że zgromadzona na jego dnie kawa jest delikatnie przesączana wodą. Proces parzenia przebiega spokojnie, odpowiednio długo i dokładnie. Sitko jest łatwe w czyszczeniu i użytkowaniu. Jedynym minusem jest fakt, że metodą tą zaparza się jedną filiżankę, a gdy tych potrzeba w danej chwili więcej – przyda się ekspres.

Ekspres przelewowy

Urządzenie to z pewnością jest doceniane przez rodziny i osoby, które w porannym pośpiechu potrzebują do śniadania kilku filiżanek dobrej kawy. Przydatny także podczas gościnnych przyjęć, ekspres przelewowy ma wiele zalet. Wielbiciele tej metody parzenia doceniają łatwość obsługi oraz szybkość działania urządzeń. Na rynku dostępne są zarówno ekspresy o filtrach wielokrotnego użytku jak i jednorazowych filtrach papierowych. Przegotowując kawę w ekspresie przelewowym, warto zadbać o kilka szczegółów, które mogą znacząco wpłynąć na walory smakowe i zapachowe naparu:

• świeżo zmielone ziarna – co prawda niektóre modele ekspresów posiadają wbudowane młynki, ale tylko nieliczne; warto wsypać do filtra świeżo zmielone ziarna, by uzyskać zupełnie inny, intensywniejszy napar;

• przefiltrowana woda – destylowana woda nie pozwala kawie na wydobycie wszystkich walorów, zbyt twarda także nie da korzystnych rezultatów, dlatego warto zmiękczać wodę odpowiednim filtrem;

• czysty dzbanek – choć to oczywiste, lepiej pamiętać, by przygotowując kawę zadbać o czystość dzbanka, do którego spływa napar; nie zaleca się „dorabiania” kawy do stojących w dzbanku resztek z poprzedniego zaparzania.


 
 
 

Komentarze